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Ms,. M., Ayres Gardner

Georgia lLegal Services Program
133 Luckie Street, Bth Floor
Atlanta, Geargia 30303

Dear Ms. Gardner:

Re: Request far Advisory Opinion on the Operation of 24 C.F.R.
§913.106(b)(8)

Your letter of October 22, 1985 requested a clarification of the subject
regquiation.

You represent a tenant of the Housing Authority of Douglas, Gerogia (PHA)
who is married to a man who is in the Armed Forces. They are and have been
estranged for eight years and have not lived together during that time. She
receives a monthly allotment of $250 by virtue of his military service. She
has lived in a housing project of the PHA for seven years. He is not now and
never has been on the lease, Our response is premised on the accuracy of the
stated facts but we have not made any investigation as to their accuracy. Any
application of the opinion stated herein would regquire a determination of the
actual facts of a particular case.

The tenant reported and the PHA considered the amount of the allotment as
part of the tenant's family income. However, upon publication of the subject
regulation and our legal opinion of February 7, 1985, which stated that the
term "other person" in Section 213.106{b)(8) was ambiguous but clearly did not
include a divarced spouse, the PHA decided that this Sectim required that all
income of the tenant's spouse must be included in family income. This
provision of the requlaticns was amended on September 27, 1985 to change
"other person” to "other Family member” and the preamble to the regulation
stated that the intent was to include all income of an absent family member
who is in the military service, such as the son of the head of the family,
where the dependents of such son are living in the unit. The preanble further
stated: "the pay of an absent service member is not included in the famlly s
annual income, even if his children do live in the household, if the service
menber is not a family member (such as a divorced father). In the latter
case, of course, to the extent the former husband prov1des support for the
household, these payments would be included in the family's annual income.®



Section 913.106(b}(8), as amended, provides: "Amual Income includes,
but is not limited to: . . . {8) All regular pay, special pay and allowances
of a member of the Armed Services (whether ar not living in the dwelling} who
is head of the Family, spouse, or other Family menber whose dependents are
residing in the it . . . ."

The "divoroed father" is perhaps the clearest case. Because the divorced
father is not living with the family, he is not "head of the Family, spouse or
other Family member." Therefore, even though his dependents (children) are
residing in the unit, his entire pay is not to be included in family incame.
An estranged husband is clearly not "head of the Family" mor an "other family
member" under the factual circumstances you have set forth. But it would seem

that an estranged husband is still a "spouse" in the commn understanding of a
husband or wife.

However, Section 913.106(a), which states the general rule to which
Subsection (b) is appended, does not require that the incame of a spouse be
included in all circumstances. Annual income is the "anticipated income from
all sources received by the Family head and spouse (even if temporily
absent)." The parenthetical clearly permits exclusion of the income of a
spouse who is permanently absent. This is the general rule and the only rule
on this point for spouses who are not members of the Armed Farces. Section
913.106{b}{8) is the rule for members of the Armed Forces and because it may
be expected that they will be absent for long pericds and remain family
members, the parenthetical emphasis is different: "(whether or not living in
the dwelling)." Notwithstanding this emphasis, we do mot believe that this
provision overrides the general rule stated in Sectiom 913.106(a) and where it
can be shown that a spouse who is a member of the Armed Foroes is permanently
absent this provision would permit the exclusion of the spouse's income.

We conclude that where a PHA after examination of the relevant facts
determines that a spouse is permanently absent, his ar her income may be
excluded from family income.

This may be a difficult determimation to make, especially in the case of
a member of the Armed Forces. The factors you mention are certainly among
those to be considered: that the period of separation has been prolonged,
that the member of the Armed Forces has never been a resident in the unit or
on the lease, and that there is no basis for oconcluding that they are not
totally estranged and fully separated. The PHA may also request a copy of the
tenant's income tax form to ascertain whether the tenant and spouse file
separate income tax forms and that the tenant, and presumably not the member
of the Armed Forces, claims the children as dependents. The circumstances
under which the tenant receives or is entitled to receive an allotment from
the Armed Foroes may also be relevant. However, even where the allotment is
made to the tenant as the wife of a member of the Armed Forces this merely
establishes the existence of a marriage relatianship, i.e., they are husband



and wife, and does not address the question of whether a spouse is temporily
or permanently absent. While the decision may be difficult, the regulations
do give the PHA the discretion to exclude the income of a spouse, even if the
spouse is in the Armed Forces, where the PHA is satisfied that the spouse is
permanently absent.

Sincerely,

%’
Joseph ; Gelletich
Assistant General Counsel

Assisted Housing Division




