US. DEPARTMENT OF HOUSING AND URBAN DEVELOPMENT
WASHINGTON, DC 20410-1000

'l

Mr. Jumes R, Grow

National Housing Law Project
703 Market Street, Suite 2000
San Francisco, CA 94]03.2130

Dear Mr. Grow:

Thank you for your August 10, 2011, letter to Secretary Donovan regarding tenant notice
and comment on operating cost adjustment factor (OCAF) rent adjustments. In your letter, you
indicate OCAF rent adjustment requests should be subject to tenant notice in order to comply with
the requirements at 12 U.S.C. Section 17152-1b.

Under the Housing and Community Development Amendments of 1978, 12 USC [715z-1b,
where the Department of Housing and Urban Development approval is required for an owner’s
reguest for a rent increase, tenants of multifamily housing projects must be given adequate notice
and opportunity to comment on such actions (12 USC 1715z-1b(b)(1)). The tenants’ right to notice
and comment are initiated onfy when HUID's “written approval is required with respect to an
owner's request for rent increase....” That ts, the mortgagor must request the rent increase in order
for the Housing and Community Development Amendments of 1978 (o be immplicated. If the
mortgagor does nol initiate the rent increase request, the Housing and Community Development
Amendments are not impacted and, as a result, the tenants need not be given notice and opportunity
for comment.

Addressing specifically the issue of OCAF rent adjustments, Section 524 of the Multifamiiy
Assisted Housing Reform and Affordability Act (MAHRA) states the “Secretary shall annually
adjust the rents using an operating cost adjustment factor established by the Secretary (which shall
not result in a negative adjustment) or, upon the reguest of the owner and subject to approval of the
Secretary, on a budget basis.” Further, through the regulation at 24 CFR 402.2(¢), HUD defines
OCAF to mean “an operating cost adjustment factor established by HUD, which may not be
negative, that 1s applied to the existing contract rent (less the portion of that rent paid for debt
service).” OCAF adjustments are HUD-initiated and not based on an owner's request. Because
HUD is the one initiating the rent increase (not the mortgagor), the Housing and Community

Development Amendments of 1978 is not impacted.

[t should be roted that though tenants are not required to be notitied of an OCAF rent
adjustment, they still must be notified of any adjustiment o utility allowance that would result in a
decrease in the utility allowance pursuant to 24 C.F.R. sections 245,405 and 245.410. Although the
utifity allowance adjustment 1s conducted in conjunction with the contract rent adjustiment, ugility
allowances are not an element of contract rent under MAHRA.
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1 hope this information is helpful. Tf T can be of further assistance, please et me know.

Sincerely,

WW%@

Aretha Williams

Acting Director

Office of Housing Assistance
and Grant Administration



