
unit for that month for purposes of the fraction calculated under 
§42(f)(2)(A)?  
 
A-4.  
Yes. The unit is treated as a low-income unit eligible for inclusion in the 
numerator and denominator of the monthly applicable fraction calculated 
under § 42(f)(2)(A)(i) if the tenant, who meets the income limitation under 
§42(g)(1), resides in the rent-restricted unit on the last day of the month. 
However, in accordance with § 42(f)(2)(A), the building must have been 
placed in service for a full month for the unit to be includable in the 
numerator and denominator of the monthly applicable fraction.  
 
C. EXTENDED LOW-INCOME HOUSING COMMITMENT ISSUE  
 
Law  
 
Section 42(h)(6)(A) provides that no credit will be allowed with respect to 
any building for the taxable year unless an extended low-income housing 
commitment (as defined in §42(h)(6)(B)) is in effect as of the end of the 
taxable year. Section 42(h)(6)(B)(i) provides that "the term "extended 
low-income housing commitment" means any agreement between the taxpayer and 
the housing credit agency which requires that the applicable fraction (as 
defined in §42(c)(1)) for the building for each taxable year in the extended 
use period will not be less than the applicable fraction specified in the 
agreement and which prohibits the actions described in subclauses (I) and 
(II) of §42(h)(6)(E)(ii)" (emphasis added).  
 
 
Section 42(h)(6)(E)(ii) provides that the termination of an extended 
low-income housing commitment under §42(h)(6)(E)(i) will not be construed to 
permit before the close of the 3-year period following the termination (I) 
the eviction or termination of tenancy (other than for good cause) of an 
existing tenant of any low-income unit, or (II) any increase in the gross 
rent with respect to a low-income unit not otherwise permitted under §42.  
 
 
Section 42(h)(6)(D) defines the term "extended use period" as the period 
beginning on the first day in the compliance period on which the building is 
part of a qualified low-income housing project and ending on the later of 
(1) the date specified by the agency in the extended low-income housing 
commitment, or (2) the date which is 15 years after the close of the 
compliance period.  
 
 
Section 42(h)(6)(J) provides that if, during a taxable year, there is a 
determination that a valid extended low-income housing commitment was not in 
effect as of the beginning of the year, the determination will not apply to 
any period before that year and §42(h)(6)(A) will be applied without regard 
to the determination provided that the failure is corrected within 1 year 
from the date of the determination.  
 
 
In the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1990, 1991-2 C.B. 481, 531 (the 
"1990 Act"), Congress amended §42(h)(6)(B)(i) by adding the language 
emphasized above, which prohibits the actions described in subclauses (I) 
and (II) of § 42(h)(6)(E)(ii). At the time of this amendment, however, 
§42(h)(6)(E)(ii) was already part of §42.  



 
 
The legislative history to §42 states that the extended low-income housing 
commitment must prohibit the eviction or termination of tenancy (other than 
for good cause) of an existing tenant of a low-income unit or any increase 
in the gross rent inconsistent with the rent restrictions on the unit. H. 
Rep. No. 894, 101st Cong., 2d Sess. 10, 13 (1990).  
 
Q-5.  
Must the extended low-income housing commitment prohibit the actions 
described in subclauses (I) and (II) of §42(h)(6)(E)(ii) only for the 3-year 
period described in §42(h)(6)(E)(ii)?  
 
A-5. 
No. Section 42(h)(6)(B)(i) requires that an extended low-income housing 
commitment include a prohibition during the extended use period against (1) 
the eviction or the termination of tenancy (other than for good cause) of an 
existing tenant of any low-income unit (no-cause eviction protection) and 
(2) any increase in the gross rent with respect to the unit not otherwise 
permitted under §42. When Congress amended §42(h)(6)(B)(i) to add the 
language emphasized above, §42(h)(6)(E)(ii) was already part of §42. As a 
result, Congress must have intended the amendment to § 42(h)(6)(B)(i) to add 
an additional requirement beyond what was contained in § 42(h)(6)(E)(ii), 
which already prohibited the actions described in that section for the 3 
years following the termination of the extended use period. Because the 
requirements of §42(h)(6)(B)(i) otherwise apply for the extended use period, 
Congress must have intended the addition of the prohibition against the 
actions described in subclauses (I) and (II) of § 42(h)(6)(E)(ii) to apply 
throughout the extended use period.  
 
If it is determined by the end of a taxable year that a taxpayer's extended 
low-income housing commitment for a building does not meet the requirements 
for an extended low-income housing commitment under §42(h)(6)(B) (for 
example, it does not provide no-cause eviction protection for the tenants of 
low-income units throughout the extended use period), the low-income housing 
credit is not allowable with respect to the building for the taxable year, 
or any prior taxable year. However, if the failure to have a valid extended 
low-income housing commitment in effect is corrected within 1 year from the 
date of the determination, the determination will not apply to the current 
year of the credit period or any prior year.  
 
Pursuant to this revenue ruling, each housing credit agency is required to 
review its extended low-income housing commitments for compliance with the 
interpretation of § 42(h)(6)(B)(i) provided in this question and answer. 
This review must be completed by December 31, 2004. If during the review 
period the housing credit agency determines that an extended low-income 
housing commitment is not in compliance with the interpretation of 
§42(h)(6)(B)(i) provided in this question and answer, the 1-year period 
described under §42(h)(6)(J) will commence on the date of that 
determination.  
 
D. HOME INVESTMENT PARTNERSHIP ACT LOAN ISSUES  
 
Law  
 
Section 42(b)(2)(A) provides that for a qualified low-income building placed 
in service by the taxpayer after 1987, the term "applicable percentage" 


